Spara energi

Spara energi med solskydd/insynskydd

Föreställ dig ett rum med fyra fönster, vardera 70×150 cm. Det är en solig dag. Utomhus är det över 16 grader. Då motsvarar fönstren ett värmeelement på 4 400 watt.

Du fattar säkert men jag säger det ändå – det blir olidligt varmt, man tappar skärpan och inte mycket blir gjort. Skall du trivas behöver rummen mycket kylning. Sätter du på luftkonditioneringen så behövs mer än 4 400 W för att nå trivseltemp.

Bravida – Det goda exemplet

Lite kort om uppdraget att göra livet behagligare på Bravida. Vi kom kom fram till att det bästa resultatet skulle vara vertikalmarkiser. Här är tre argument

Att stoppa värmestrålningen att ta sig in är mycket effektivare om solskyddet sitter utanför fönstret. En vertikalmarkis är till viss del transparent; det mesta ljuset tränger inte igenom vilket är bra på datortäta arbetsplatser. Transparensen gör att utsikten är kvar (vem vill inte ha den?).

Sänkta kostnader för trivsel. Vi vet att det krävs tre gånger så mycket energi för att kyla en fastighet än att värma den. Ett fönster släpper igenom mellan 800-1600 W/m² beroende på fönsterkvalitet. Installationen på Bravida består av 86 st vävar á cirka 5 m² och vi antar att fönstren släpper in 1200 W/m² . En solig dag med en temperatur över 16 grader behöver man kyla ut 516 000 W. Med Vertikalmarkiser som solskydd stannar det mesta på utsidan. Installationen är med hjälp av sensorer, reglermotorer och datoriserat styrsystem har fastigheten optimerad temperatur hela dagen. Klart att det påverkar elnotan.

Diskret installation. Vertikalmarkiser har en diskret konstruktion med få rörliga delar och har lätt att följa fastighetens stil. Med ett flertal vävar och val av färg på aluminiumdelarana kan en snygg matchning av stil och färg uppnås. Vi tycker de är snygga också, både inifrån och utifrån. Snygga bilder.

Vi vill poängtera

Alla våra solskydd/insynsskydd oavsett de sitter inne eller ute sparar på elnotan och sänker temperaturen. Det är också viktigt att veta att, motsägelsefullt som det låter, så har du stor användning av våra produkter på vintern med. De har en bra verkningsgrad för att förhindra kallras vid fönstret.

Sänker kostnader – höjer komforten.