Persienner

Persienner är ett oerhört smidigt sätt att skydda ditt hem mot såväl insyn som solljus. Hos oss på Fönsterdesign finner du ett stort utbud av persienner, för att kunna passa alla olika typer av hemmiljöer och fönsteranordningar.

I vårt utbud finner du måttanpassade persienner med färgmatchande delar. Vanligast är aluminiumpersienner eller brännlackad plåt, men för dig som vill ge ditt hem en extra touch finns lameller som är bredare eller med vävstruktur.  Hos oss hittar du förutom just persiennerna, också persiennreglage av olika slag, både med och utan motor. Och dessutom erbjuder vi även stegband i många olika färger. 

Se även våra träpersienner. Bland de träslag som du kan välja mellan finns bland annat ek, lind, ask och körsbär.

Besöker någon av våra två butiker i Stockholm så kommer du garanterat att hitta ett par persienner som kommer att passa i ditt hem.

Persienner helt historiskt

Alla har vi en historia med solskydd/insynsskydd. Det kan vara barndomens somrar, ungdomens rum, första hyreslägenheten eller den där stämningsfulla filmen. Där någonstans har vi alla träffat på persienner, det förmodligen vanligaste solskyddet/insynsskyddet historiskt sett.

På engelska säger man ”venetian blinds” vilket gör det lätt att tro att de härstammar från Venedig. Men det är inte sant, det var i Persien som persienner utvecklade först så som vi känner dom. Sedan blev de förfinade på flera punkter, Kineserna och Egyptier gjorde dem i bambu flätat samman med vass. Med dessa innovativa lameller tillsammans med på den tiden överlägsen praktisk användning och avancerad ljuskontroll kom de snabbt att sprida sig till Europa. Persienner ansågs vara mycket exklusiva och kom att först introduceras i de stora städerna.

Rockefeller Center, 1933.

I mitten av 1700-talet kom en fransk hantverkare att annonsera ” Les Persiennes” i Parisområdet och populariteten tog fart.
På 1700-talet senare del introducerades de i Philadelphia, USA, där de började säljas i en möbelaffär. Succén var omedelbar och stor, alla älskade dem men bara societeten och välbärgade verksamheter hade råd, som Rockefeller center som fyllde sin skyskrapa med träpersienner eller anrika domstolar installerade dem. De var då gjorda i trä.
Senare, runt 1840 kommer amerikanen John Hampton att uppfinna en mekanik som kunde få lamellerna att vrida sig 180 grader samtidigt som de gick att hissa.

På 1930-talet kommer ett företag att effektivisera produktionen och börja tillverka lameller och övriga delar i aluminium. Detta leder till ett diskretare utseende, lättare att hantera och att priset sjunker. Resultatet blir att aluminiumpersienner blir tillgängliga för en mycket större grupp hemma- som yrkesinredare. Filmbranschen gav säkert stark draghjälp till persiennernas popularitet där de var en del av nästan alla deckare eller ”film noir” som spelades in under 30- 40 ooch 50-talet.

Hatten av till företaget Kirsch som gav persienner till folket. Kirsch står förövrigt bakom fler innovationer inom solskydd och insynsskydd.

Men det är en annan historia.

Här är mer nya bilder på persienner. I butikerna har vi kollektionerna för att se på nära håll.