Mörkläggningsgardiner

Mörkläggningsgardiner

Mörkläggningsgardiner i fönster är i alla avseenden detsamma som ett insynsskydd. Här styr du hur mycket ljus som skall få titta in. Du väljer färg, mönster, gardinmodell och grad av fördunkling. Vi har skiraste ljusa vävar som ger kompakt mörker. Men också svarta vävar som är helt transparenta, och allt däremellan. Smak och funktion är det som styr.

Höjd kvalitet på jobbet och hemma

Ett vanligt användningsområde för mörkläggningsgardiner är i konferensrum eller kongressal. Avsikten är att höja kvalitén på mötet – ju mörkare i rummet desto bättre bildkvalitet. Här är det också en fördel att stänga av utsikten/insikten – färre avbrott ger ett mer koncentrerat möte. Här är lamellgardiner uppskattade, stiliga och med möjlighet att styra graden av genomskinlighet. Bättre bildvisning och lugnare atmosfär är uppskattat i hemmet också.

Kolsvart för hemmabion

För filmälskare, med egen hemmabio, som vill gå hela vägen, föreslår vi att mörkläggningsgardiner monteras tillsammans med ljusslussar. Detta för att få bort de förargliga ljusstrimmorna mellan gardinen och fönsterkarmen.
Rullgardiner och Duettegardiner är vårt förstaval om du vill ha det “pitch black” kolsvart*. Deras konstruktion har inga genomföringar i duken och kan med fördel monteras med ljusslussar. Som grädde på moset kan allt styras med fjärrkontroll. Precis som på bio.

Sova gott

En annan vanlig orsak att skaffa mörkläggningsgardiner är att få det mörkare i sovrummet. Ett mörkt, tyst och svalt sovrum ger bästa förutsättning till god sömn, säger forskningen. Inte vill man väl vakna vid tretiden en ljus sommarnatt?!

Graden av mörkläggning

Vi tycker att mörkläggningsgardiner inte behöver stänga ute ljuset helt. Vi tänker mer i vilken grad av mörkläggning som behövs. Exempel: när man mörklägger ett konferens- eller klassrum så vill man kanske inte ha helt mörkt, men tillräckligt för att kunna se presentationen eller filmen. Ett annat exempel är att kunden önskar bryta de vassaste solstålarna för värmens skull eller blockera UV-strålningen för att skydda sin värdefulla inredning från att blekas. Då kan en tunn transparent gardin vara fullt tillräckligt. Snyggt och med bibehållen utsikt.

*En helt mörkläggande gardin släpper inte igen något ljus fast för att få det kolsvart behöver förutsättningarna för installationen vara de bästa. Väggar, fönster och nischer behöver vara räta och släta. Något vi undersöker vid beställning.

*Pitch Black, 2000, helt ok rulle om man gillar Sci-Fi.  Vin Diesel spelar en av rollerna.